Asfaltti-ihottuman hoito

Kevätaurinko tekee meistä kaikista aktiivisempia houkutellen ylös sohvilta ja ulos lenkkipoluille. Autotalleista kaivetaan esille monenlaisia liikkumisen apuvälineitä: on polkupyörää ja potkulautaa, rullaluistimia, mopoja ja moottoripyöriä.

Kevään tai kesän polkaisut erilaisilla liikkumisvälineillä rouhaisevat toisinaan hieman pintaa syvemmältä. Asfaltille tai soratielle kaatuminen voi tehdä pahaa jälkeä ja usein kämmenissä, polvissa, käsivarsissa tai kasvoissa onkin ikävän näköistä ns. asfaltti-ihottumaa. Tällöin ihon pintakerros on rikkoontunut rosoisille haavoille, jotka kirvelevät ja niissä on yleensä runsaasti likaa ja pöpöjä. Tällöin viimeistään on muistettava tarkistaa jäykkäkouristusrokotteen voimassaolo! Rokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan, jolloin sen saa maksutta terveyskeskuksesta. Jos lapsena on saanut täydellisen perusrokotesarjan sitä tehostetaan noin 10 vuoden välein, mutta aikuisen henkilön on itse huolehdittava tehosteannosten otosta. Likaisten ihovaurioiden ja syvien pistohaavojen yhteydessä tehosteannoksia voidaan antaa tiheämminkin.

Ihon hyvä puhdistaminen tapaturman jälkeen on erityisen tärkeää, jotta rikkoontunut iho ei tulehdu. Haavaa suihkutetaan puhtaalla, haalealla, juoksevalla vedellä muutaman minuutin ajan. Huuhtelun lisäksi ja varsinkin iholle vahvasti tarttuneen lian irrottamiseen voi käyttää antiseptista haavanpuhdistusliuosta, sideharsotaitosta ja desinfioituja pinsettejä. Haava kuivataan taputtelemalla sitä nukkaamattomalla puhtaalla pyyhkeellä tai sideharsotaitoksella.

Jos haavasta vuotaa runsaasti verta on verenvuoto saatava tyrehtymään painamalla vuotokohtaa puhtaalla sideharsotaitoksella riittävän pitkään. Tämän jälkeen haavan päälle kiinnitetään haavataitos, jossa mielellään on haavaan tarttumaton pinta. Haavataitoksen tulee olla niin iso, että se peittää koko vaurioalueen. Haavataitos vaihdetaan päivittäin niin kauan kun haava erittää. Samassa yhteydessä haavaa tulee suihkutella puhtaalla vedellä, jolloin myös haavaeritteisiin tarttunut taitos saadaan helpommin irrotettua. Antiseptista haavanpuhdistusliuosta ei pidä käyttää enää tässä vaiheessa, sillä sen turhalla käytöllä vain vahvistetaan ns. resistenttien bakteerikantojen muodostumista.

Heti, kun haava ei enää eritä ei haavataitostakaan tarvitse vaihtaa päivittäin. Tämä perustuu nykyaikaisten haavataitosten erinomaiseen hengittävyyteen, jolloin niitä voidaan pitää vaihtamatta paikoillaan haavaa suojaamassa jopa 5-7 vuorokautta.

Syvät ja voimakkaasti vuotavat haavat sekä kasvojen haavat on aina hoidettava lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolla. Kasvojen ihon vaurioituminen kaatumisen seurauksena on usein ongelmallisempaa, sillä kasvoilla rosoiset haavat jättävät helposti parantuessaan ikäviä arpia. Mahdollisten arpien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon löytyy apteekeista kuitenkin useampiakin tuotteita.

Jos ihorikon tai haavan paraneminen ei edisty ja se näyttää tulehtuneelta on syytä käydä uudelleen lääkärin vastaanotolla. Tulehtuneen haavan tunnusmerkkejä ovat ihoalueen kipu, kuumuus, punoitus ja turvotus.

Liikkuminen on ihmiselle tärkeä niin fyysistä kuin henkistäkin terveyttä ylläpitävä tekijä. Mitä enemmän vauhtia liikunnassa on mukana sitä tärkeämpää on muistaa suojata kehoamme. Viisas liikkuja laittaa kypärän päähän, suojukset käsiin ja jalkoihin ja säätää liikkumisen vauhdin olosuhteiden ja omien taitojensa mukaiseksi.