Käytännön vinkkejä siitepölyallergisille

Keväällä eletään sitä vuodenaikaa, jolloin erilaiset siitepölyt alkavat kiusata niille allergisia ihmisiä. Pähkinäpensas ja leppä aloittavat ensimmäisenä kukintansa. Lepän kukinnan päätyttyä on pienen tauon jälkeen vuorossa koivu.

Siitepölyallergikot kärsivät yleensä nenään tai silmiin kohdistuvista oireista. Tyypillisiä nenäoireita ovat aivastelu, vuotava nuha, nenän tukkoisuus ja kutina. Allergiset silmät ovat kirvelevät, kutisevat, punoittavat ja vuotavat. Hyvin usein voimakkaasti siitepölyille allergisoituneella henkilöllä voi olla sekä silmä- että nenäoireita.

Allergiaoireiden hoidossa paras hoitovaste saavutetaan ennakoimalla. Jos tietää kärsivänsä voimakkaista oireista heti siitepölykauden alussa kannattaa allergialääkkeen käyttö aloittaa jo ennen kuin oireita esiintyykään. Oireiden taltuttaminen on aina vaikeampaa, jos ne pääsevät äitymään kovin pahoiksi.

Allergisten oireiden hoito aloitetaan usein antihistamiinivalmisteella . Periaatteessa kaupan olevat antihistamiinivalmisteet soveltuvat päiväkäyttöön, sillä ne ovat väsyttämättömiä. Yksilölliset erot väsyttävyydessä ovat mahdollisia ja on hyvä muistaa, että allergia itsessään moninaisine oireineen voi olla myös väsymyksen syynä. Antihistamiinitabletin väsyttämättömyydellä ei kuitenkaan ole käytännössä usein suurtakaan merkitystä,sillä koska allerginen tulehdus on voimakkaimmillaan aamuyöllä suositellaan antihistamiinitablettikin otettavaksi illalla, nukkumaan mennessä.

Antihistamiinin satunnainen käyttö auttaa tilapäisoireisiin. Siitepölykausina antihistamiinia kannattaa käyttää kahden viikon kuureina, mahdollisesti pidempäänkin, jos allergisoivaa siitepölyä on ilmassa pidempään.

Voimakkaan allergisen nuhan hoidossa antihistamiinivalmisteen rinnalla käytetään usein paikallisesti nenäonteloissa vaikuttavaa kortisonipitoista nenäsuihketta. Nenäsuihkeen käytössä voi oikealla käyttötekniikalla vaikuttaa merkittävästi lääkkeen tehoon. Tasainen ja rauhallinen sisäänhengitys samalla kun lääkeaine suihkautetaan sieraimeen lisää lääkeaineen kulkeutumista nenän etuosan läpi varsinaiseen vaikutuskohteeseensa jopa 20-kertaisesti. Jos nenä on tukossa on se avattava ennen kortisonisuihkeen antoa niistämällä tai avaavalla nenäsuihkeella. Avaava nenäsuihke ei mitenkään hoida nenän limakalvoilla jylläävää allergista tulehdusreaktiota ja siksi sitä käytetään vain tilapäisesti, korkeintaan viikon ajan. Nenän säännöllinen suolavesihuuhtelu avaa myös tukkoista nenää ja helpottaa nenän kautta tapahtuvaa hengitystä.

Kutisevat, kirvelevät, punoittavat ja vuotavat silmät ovat merkki allergiasta. Antihistamiinit auttavat myös näihin oireisiin, mutta jos silmät oireilevat voimakkaasti lisätään hoitoon allergisten oireiden rauhoittamiseen tarkoitetut silmätipat, joita saa apteekista joko pulloon pakattuna tai kertakäyttöpipeteissä.

Jos allergiaoireet tulevat ensi kertaa lapselle tai jos ne aikuisella ovat niin voimakkaat, että itse aloitetusta hoidosta ei tunnu olevan riittävästi apua on syytä mennä lääkäriin.

Siitepölyallergia on kiusallinen vaiva, mutta hoidettavissa, kun noudatetaan seuraavia yleisohjeita:

  • älä viivyttele allergialääkityksen aloittamisessa
  • opettele erottamaan normaali flunssaan liittyvä nuha allergisesta nuhasta
  • älä turhaan pelkää kortisonisuihkeen käyttöä allergisen nuhan hoidossa, vaan aloita käyttö ajoissa ja käytä riittävän pitkään
  • käytä allergian aiheuttamiin silmäoireisiin niihin tarkoitettuja silmätippoja säännöllisesti, ei vain silloin tällöin

Kysy apteekista apua allergiasi hoitoon, siellä sinua palvelee aina lääkealan asiantuntija!

Näiden Terveysuutisten lähteinä käytettiin Suomen Apteekkariliiton Varmista valintasi- vinkkejä sekä Avainapteekkien Oma terveys- palstan aiheeseen liittyviä artikkeleita.