MATKAILU: Schengen-todistus & eurooppalainen lääkemääräys

Matkailu virkistää ketä tahansa talven loskakelien keskellä. Onnistunut lomamatka on etukäteen hyvin suunniteltu ja laukut on pakattu unohtamatta matka-apteekkia. Apteekista kannattaa kysyä neuvoa sopivien hygienia- ja hoitotuotteiden valintaan matkakohteesta riippuen.

Lennettäessä lomakohteeseen on lääkkeet ja mahdolliset reseptit pakattava aina käsimatkatavaroihin. Tärkeää on huomioida nestemäisten valmisteiden kuljetusmääräykset sekä lääkkeiden säilytyslämpötilat. Jos lääke on säilytettävä kylmässä kannattaa selvittää etukäteen miten se onnistuu matkan aikana ja matkakohteessa.

Mukaan lomamatkalle on otettava luonnollisesti säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet ja niiden reseptit tai reseptikopiot. Jos reseptit on jo muutettu sähköisiksi voi mukaan ottaa lääkärin tulostaman potilasohjeen. Vaihtoehtoisesti voi itse tulostaa netistä Kansallisen Terveysarkiston Omakanta- sivulta yhteenvedon sähköisistä lääkemääräyksistä. Tämä palvelu toimii henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Myös apteekki voi pyydettäessä tulostaa tämän yhteenvedon.

Mitä eksoottisempaan maahan matka suuntautuu sitä järkevämpää on selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa lääkkeiden maahantuontirajoitukset sekä dokumenttivaatimukset. Asian voi varmistaa kohdemaan Suomessa sijaitsevasta suurlähetystöstä tai konsulaatista tai kohdemaassa sijaitsevasta Suomen suurlähetystöstä tai konsulaatista.

Helmikuun 2014 alusta alkaen Suomessakin on ollut mahdollista pyytää lääkäriltä ns. eurooppalainen lääkemääräys, jonka avulla reseptilääkkeitä voi ostaa muista EU-maista. Tämä uudistus perustuu vuonna 2011 annettuun EU:n direktiiviin potilaiden oikeuksien soveltamisesta rajat ylittävässä terveydenhuollossa. Eurooppalaiseen reseptiin lääkäri kirjoittaa määräämänsä valmisteen yleensä lääkkeen yleisnimellä eli vaikuttavan aineen nimellä. Lääkkeen kauppanimellä eurooppalainen resepti kirjoitetaan vain biologisista lääkkeistä tai tietyissä, lääkärin erikseen perustelemissa tilanteissa.

Jos Schengen-maasta toiseen matkustavan henkilön on välttämätöntä pitää mukanaan huumaavia tai pääasiassa keskushermoston kautta vaikuttavia lääkkeitä, on niiden tarpeellisuus osoitettava apteekin antamalla maksullisella Schengen-todistuksella. Schengen-alueen ulkopuoliset maat kuten esimerkiksi suosittu lomakohde Thaimaa eivät välttämättä tunnusta tätä todistusta ja voivat vaatia lääkärin kirjoittaman englanninkielisen todistuksen edellä mainituista vahvoista lääkkeistä.

Suomeen palatessa voi lääkkeitä tuoda mukanaan omaan käyttöön tietyin rajoituksin. Eta-maista (EU-valtiot, Norja, Islanti, Liechtenstein) yksityishenkilö voi tuoda mukanaan enintään vuoden käyttöä vastaavan määrän lääkevalmisteita. Postin kautta Suomeen voi toimittaa korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Eta-maiden ulkopuolisista valtioista yksityishenkilö voi tuoda mukanaan lääkevalmisteita henkilökohtaiseen käyttöönsä samoin enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Tarvittaessa henkilön on pystyttävä osoittamaan, että ulkomailta tuotu lääkevalmiste on tarkoitettu hänelle itselleen ja että lääkevalmiste on hankittu sellaiselta taholta, jolla on valmisteen ostomaassa oikeus lääkkeen vähittäismyyntiin. Ulkomailta lääkkeitä hankittaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että lääkeväärennökset ovat valitettavasti monissa maissa lähes arkipäivää.

Apteekki voi toimittaa asiakkaalle Kela-korvattuna kerralla korkeintaan 3 kuukauden hoitoaikaa vastaavan määrän lääkettä. Jos oleskelu ulkomailla kestää pidempään kuin 3 kuukautta on lääkekorvausta haettava suoraan Kelasta esittämällä sellaiset matkustusdokumentit, joista selviää ulkomailla oleskelun kesto ja tarkoitus.

Suomen rajojen ulkopuolella ostetuista lääkkeistä voi hakea sairausvakuutuskorvausta Suomen Kelasta. Korvausta maksetaan, jos ulkomailta eurooppalaisella reseptillä hankittu lääke on korvauksen piirissä Suomessa.

Ja kun kaiken tämän edellä esitetyn muistaa niin sitten voikin jo rentoutua nauttimaan lomailusta!