Miehen terveys

Keskivartalon lihavuus, korkea kolesteroli ja kohonnut verenpaine. Siinä kolme tavallisinta riskitekijää, jotka alkavat hiljalleen hiipiä monen keski-ikää lähestyvän suomalaisen miehen sairauskertomukseen. Listaan voisi lisätä myös verensokeriarvojen huonontumisen. Näiden kaikkien taustalta löytyy usein liian vähäistä liikuntaa, epäsäännöllistä ruokailurytmiä sekä huono ruokavalio, jota ryydittää mahdollisesti vielä tupakointi sekä liiallinen alkoholin käyttö.

Korkea kolesteroli ja kohonnut verenpaine lisäävät valtimotautien riskiä. Vaara vaanii usein siinä, että verenpaine- ja kolesteroliarvojen asteittainen kohoaminen saattaa pitkään tapahtua täysin oireettomasti ja konkreettiset oireet havaitaan vasta sitten, kun on jo kyse valtimotaudista. Kohonneet verensokeriarvot saattavat puolestaan olla merkki ns. 2-tyypin diabeteksen kehittymisestä, joka on sepelvaltimotaudin suurin riskitekijä.

Kolesteroliarvojen, verenpaineen sekä verensokeritason seuraaminen erilaisilla mittauksilla olisi hyvä olla säännöllistä viimeistään 40-vuotiaasta alkaen. Ylipaino ja keskivartalolihavuus ovat asioita, jotka jokainen voi helposti todeta itsekin ilman kalliita mittauksia hyppäämällä vaa´alle tai ottamalla mittanauhan käteen. Paljon käytetty menetelmä ylipainon määrittämiseen on ns. painoindeksin eli BMI-arvon laskeminen. Painoindeksi lasketaan jakamalla henkilön paino pituuden neliöllä. Tämän laskutoimituksen voi tehdä kätevästi esimerkiksi Sydänliiton verkkosivustolla olevan laskurin avulla. Painoindeksi 25 on raja-arvo, jonka ylittymisen jälkeen aletaan puhua eriasteisesta lihavuudesta. Painoindeksi soveltuu hyvin suurimmalle osalle aikuisista ihmisistä. Poikkeuksiakin on kuten esimerkiksi hyvin lihaksikkaat henkilöt, sillä painoindeksi ei tee eroa lihas- ja rasvakudoksen välillä.

Painoindeksiä paremmin vyötärönympärys kertoo rasvakudoksen sijainnin. Vatsaonteloon kertyvällä rasvalla eli ns. omenalihavuudella on nimittäin todettu selvä yhteys lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan sekä tyypin 2 diabetekseen. Miehen vyötärönympäryksen tulisi olla alle 94 senttimetriä. Jos lukema ylittää 102 cm arvioidaan vatsaonteloon kertyneen rasvan aiheuttavan jo huomattavia terveyshaittoja. Mainittakoon, että naisilla vastaavat lukemat ovat alle 80 cm tavoitearvona sekä yli 88 cm huomattavan terveyshaitan riskirajana.

Luodaanpa katse miehen vyötäröltä hieman alemmas. Jos naisilla ikääntyminen näkyy miehiä nopeammin kasvoilla niin miehillä se sitäkin enemmän tuntuu eturauhasessa. Kun neljä 50 vuotta täyttänyttä miestä kokoontuu yhteen niin melko suurella todennäköisyydellä kahdella, mahdollisesti kolmellakin heistä saattaa olla jo ongelmia virtsarakon toiminnassa ja tyhjentymisessä. Ongelmien taustalla on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, jonka ainoa tunnettu riskitekijä on ikä. Jo 40 vuoden iässä miehen hormonitasapainossa alkaa tapahtua muutoksia miessukuhormoni testosteronin määrän laskiessa. Tämän seurauksena eturauhanen suurentuu ja alkaa ahtauttaa virtsateitä aiheuttaen vähitellen ikäviä oireita kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta, heikentynyttä virtsasuihkua ja vajavaista virtsarakon tyhjentymistä, jälkitiputtelua ja jopa kivun tunnetta virtsatessa. Oireita voivat tilapäisesti tai pidempiaikaisesti pahentaa stressi, alkoholi sekä tietyt lääkehoidot.

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun kehittymistä ei mies voi itse varsinaisesti estää, sillä se on vahvasti ikään liittyvä ilmiö. Kuitenkin oireiden äkillistä pahentumista voi pyrkiä välttämään stressittömällä elämäntavalla, jossa alkoholia käytetään vain kohtuudella.

Jos ja kun eturauhanen alkaa temppuilla on sen kunto ehdottomasti tarkastettava lääkärillä esimerkiksi pahanlaatuisen eturauhassyövän poissulkemiseksi. Hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun hoitoon voi lääkäri määrätä periaatteessa kahdella eri tavalla vaikuttavia reseptilääkkeitä. Toinen ryhmä niistä ikään kuin rentouttaa virtsaputken ympärillä olevaa lihaksistoa, toisen ryhmän lääkkeet puolestaan pienentävät eturauhasen kokoa. Jos oireet ovat kuitenkin hyvin lieviä, saattaa lääkäri antaa miehelle ohjeeksi vain ’odotetaan ja katsotaan’. Tällöin lievien oireiden hoitoon voi kokeilla apteekista iman reseptiä saatavilla olevia erilaisia kasvipohjaisia valmisteita. Niitä hankittaessa on aina muistettava kertoa apteekin farmaseutille mitä muita lääkkeitä on käytössä samanaikaisesti.

Hyvä mies, terveytesi takia muista seuraava nyrkkisääntö: tupakoitsijan potenssi pienenee, verenpaineen kohoamiseen riittää jo pari kaljaa päivässä ja liikkumattomuus lisää lähes kaikkien sairauksien riskiä. Pidäthän siis itsestäsi yhtä hyvää huolta kuin autostasi!