Suojaudu katu- ja siitepölyiltä

Katupölyssä on hiekkaa ja asfaltin murusia, autojen jarruista ja rengaskumista irronneita palasia, nokea sekä maaperän mikrobeja. Katupöly pahimmillaan voi olla jonkinasteinen terveyshaitta kaikille, sillä sen sisältämät pienhiukkaset voivat kulkeutua hengitysteiden läpi verenkiertoon. Perusterve ihminen kokee katupölyn kuitenkin lähinnä epämiellyttävänä pölyn narskuessa hampaissa, kurkun tuntuessa karhealta ja silmät ärtyneiltä. Mutta tilanne muuttuu, kun kyseessä on lapsi, vanhus tai hengityssairas, joille katupöly voi olla todellinen terveyshaitta. Lisävaikeutta heillä aiheuttavat vielä kevään siitepölyt, jotka sekoittuvat katupölyn joukkoon.

Pölyisimpien paikkojen välttelyn lisäksi Allergia- ja astmaliitto sekä Hengitysliitto kehottavat erityisesti herkkiä astmaatikkoja ja allergisia henkilöitä suojaamaan hengitystiet pölyltä katujen siistiytymistä odotellessa. Apteekista saatavat kertakäyttöiset P2- ja P3-luokitellut hengityssuojaimet sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Hengityssairaille suositellaan erityisesti uloshengitysventtiilillä varustettua suojainta, jonka läpi on helpompi hengittää.

Herkkien astmaatikkojen kodeissa avattavissa ikkunoissa kannattaa käyttää tuloilmaa suodattavia kankaita, joihin pysähtyvät niin katupölyt kuin siitepölytkin.

Pölyille allerginen henkilö hyötyy nenän ja poskionteloiden huuhtelusta nenäkannulla tai –huuhtelijalla, jonka voi hankkia apteekista. Huuhtelu puhdistaa nenäkäytävät epäpuhtauksista sekä liiasta limasta, pitää nenän limakalvot terveinä ja helpottaa viime kädessä myös keuhko-oireita. Terveeltä nenän limakalvolta allergian hoidossa käytettävät nenäsuihkeet ja -tipatkin imeytyvät paremmin, jolloin lääkkeistä saatava hyöty paranee.

Pahimpaan siitepöly- ja katupölyaikaan nenä on hyvä huuhdella aamuin illoin. Huuhtelun ja lääkesuihkeen välillä on pidettävä ainakin 15 minuutin tauko.

Nenän huuhteluun käytetään yksiprosenttista suolaliuosta, jonka voi hyvin valmistaa itse lisäämällä puoleen litraan kädenlämpöistä vettä noin teelusikallinen hienoa, jodioimatonta merisuolaa. Suolan määrässä ei kannata nuukailla, sillä liian laimea ja kylmä suolaliuos tuntuu nenässä ikävältä. Monissa apteekeissa on myynnissä suolaliuoksen tekoon tarkoitettuja annospusseja.

Akuutin korvatulehduksen aikana nenää ei saa huuhdella. Muuten nenähuuhtelu on turvallinen ja kerran opittuna helppo tapa lievittää ikäviä pölyistä johtuvia oireita.

Hyvinvarustettujen apteekkien valikoimista löytyy myös ns. inhalaatiosumuttimia, joita käytetään yleensä lääkeaineiden sisäänhengittämisen apuvälineenä. Tämän laitteen avulla henkilö voi höyryhengitysperiaatteella viedä syvälle keuhkoihin pölyiltä puhdistavaa hienojakoista keittosuolaa sisältävää sumuseosta.

Näiden Terveysuutisten vinkit kerättiin Avainapteekkien Apoteekki-lehden tuoreimmasta numerosta.